Cauzele retenției de apă. Soluții simple pentru a o combate.

Retentia de apa, cunoscuta si sub denumirea de edem, este acumularea de fluide în tesuturi si cavitati, precum si în sistemul circulator.

Acest lucru poate provoca umflarea picioarelor, a mîinilor, a gleznelor si a gambelor.

Cele mai multe cauze pot fi simptome ale bolii renale sau ale insuficientei cardiace.

Daca nu bolile sînt cauza edemului, atunci retentia de apa poate fi evitata.

Iata principalele cauze alimentare:

Consumul excesiv de sodiu.

O dieta bogata în sare si un consum insuficient de apa pot determina corpul sa-si foloseasca rezervele hidrice, ceea ce duce la retentie de apa.

Celulele pot sa creasca de pîna la 20 de ori.

Este important sa se stie ca sarea nu este singurul produs care contine sodiu, care poate fi gasit si în carnea prelucrata si unele condimente, legume si preparate conservate.

Deficitul de magneziu.

Magneziul este un mineral esential pentru aproape orice functie din organism, un deficit de magneziu poate împiedica buna functionare a organismului, ceea ce va duce la retinerea apei.

Un studiu a aratat ca administrarea a 200 mg de magneziu pe zi poate reduce edemul la femeile cu simptome premenstruale.

Consumînd alimente bogate în magneziu puteti atenua edemul: spanac, ciocolata neagra, fructe uscate, iaurt, legume de culoare verde închis, avocado si nuci.

Deficitul de vitamina B6.

Vitamina B6 controleaza echilibrul hidric al organismului, carenta acestei vitamine poate duce la edeme.

Un studiu american a aratat ca femeile care au avut edem cauzat de sindromul premenstrual, si-au redus simptomele neplacute luînd vitamina B6.

Alimente bogate în vitamina B6: carnea de pui, cartofi cu coaja, fistic, carne de vita macra, ton, curcan, banane, fructe uscate si seminte de floarea-soarelui.

Deficienta de potasiu.

Mâncând sarat fara a mânca si alimente bogate în potasiu, puteti ajunge la retentie de apa.

Deficienta de potasiu poate provoca crampe, spasme musculare si crestere în greutate.

Acest mineral are capacitatea de a reduce nivelurile de sodiu, reducînd retentia de apa.

Potasiul se gaseste în miere si majoritatea fructelor, în special pepene verde si pepene galben.

Deshidratarea.

Deshidratarea va determina corpul sa treaca pe metode de supravietuire si va retine apa.

Beti apa si sucuri bogate în potasiu.

Cafeaua si bauturile acidulate pot deshidrata celule si mai mult.

Consumul excesiv de alimente procesate.

Pe langa faptul ca sunt bogate în sodiu si zahar, alimentele procesate pot contine si aditivi artificiali, care actioneaza ca toxine si exercita o sarcina suplimentraa asupra ficatului si rinichilor.

Soluţii simple pentru a o combate!

În funcţie de cauză, medicii tratează uneori retenţia de lichie cu diuretice care fac organismul să elimine exesul de lichide. Dar aceste medicamente determină eliminearea din organism şi a unor minerale importante care, printre altele, îţi fac inima să funcţioneze adecvat.

În vreme ce diureticele sunt necesare în unele afecţiuni medicale, remedii simple pe care le poţi face singură – modificarea dietei, ceaiuri de plante şi o plimbare lungă de câteva ori pe săptămână – ar putea să îţi ofere tot ajutorul de care ai nevoie.

Luptă împotriva apei cu apă!

• S-ar putea să sune ciudat, dar consumul mai mare de apă ar putea să rezolve problema retenţiei de lichide. Dacă eşti deshidratată, organismul înmagazinează apă pentru a face faţă perioadei de „secetă” pe care o întrevede. De asemenea, atunci când bei mai multă apă, vei elimina mai multă sare din organism.

Ajustează echilibrul sodiu-potasiu!

• Mănâncă mai puţină sare. Mare parte din sarea pe care o mâncăm provine de la alimentele procesate, cum ar fi supele, sosurile, snacksurile şi chiar şi pâinea cumpărată de la magazin. Alege, în schimb, alimente neprocesate, cum ar fi fructele, legumele şi cerealele integrale. Dacă poţi, prepară-ţi singură pâinea. Atunci când mănânci, totuşi, alimente procesate, încearcă să cumperi sortimentele etichetate „cu sare puţină” sau „sodiu redus”.

• Consumă mai mult potasiu. Acest mineral nu acţionează direct ca un diuretic, dar echilibrul sodiu-potasiu este esenţial pentru reglarea lichidelor din organism. Marea majoritate a oamenilor consumă prea puţin potasiu şi prea mult sodiu. Mănâncă multe fructe şi legume care sunt bogate în potasiu, cum ar fi bananele, avocado sau portocale. De asemenea, potasiul este prezent în cantităţi mari şi în carnea de vită, carnea de pasăre, lapte sau iaurt.

Elimină lichidele pe calea naturală!

• Bea două, trei căni de ceai de păpădie în fiecare zi. Frunzele de păpădie sunt un diuretic natural, permiţând rinichilor să elimine mai multă apă şi, în plus, este şi o excelentă sursă de potasiu.

• Mătasea de porumb este un diuretic moderat, poate pentru că are un conţinut ridicat de potasiu. Pune o linguriţă de mătase de porumb uscată (o găseşti la plafar) în apă rece. Pune-o la fiert timp de două sau trei minute înainte să o strecori. Bea câte o cană de mai multe ori pe zi!

Limitează inflamaţia!

• Fă mult sport, pentru a ameliora umflarea picioarelor, care este un simptom frecvent întâlnit al retenţiei de lichide. Pentru că gravitaţia trage apa în jos, s-ar putea ca gleznele să se umfle, în special la sfârşitul zilei. Dacă faci exerciţii care să îţi lucreze muşchii coapselor, din picioare sunt pompate mai multe lichide prin intermediul vaselor de sânge. Încearcă să faci cel puţin 20-30 de minute de jogging, plimbări cu bicicleta sau alte exerciţii pentru picioare pe zi.

• Dacă ai gambele şi labele picioarelor umflate atunci când ajungi acasă de la muncă, stai întins pe canapea şi pune-ţi picioarele la un nivel mai ridicat decât inima. Excesul de lichide acumulat îşi va găsi drumul înapoi în circuitul sanguin, va ajunge la rinichi şi va fi eliminat. Menţine această poziţie timp de o oră sau două daca este posibil.

Leave a Reply