Un medic român ajuns o somitate în Germania, se întoarce în țară să trateze cancerul la sân!

A plecat din Romania in 1974, a studiat Medicina in Germania, unde s-a specializat in tratarea cancerului la san, iar in prezent este seful Clinicii Universitare de Obstetrica-Ginecologie din Magdeburg.

Incepand cu acest an, vine periodic in Romania pentru a se implica in tratarea cancerului la san, iar asta este doar primul pas catre intoarcerea definitiva in Romania. Este, pe scurt, povestea medicului Serban Costa.

Venit in 2015 in Romania pentru o conferinta medicala, seful Clinicii Universitare de Obstetrica-Ginecologie din Magdeburg, profesorul Serban Costa, a vorbit intr-un interviu pentru „Adevarul” despre dragostea sa pentru Romania, despre faptul ca, desi nu considera ca are o datorie fata de Romania, fiind un produs al scolii germane de Medicina, iubeste aceasta tara si ar dori sa isi puna uriasa sa experienta la dispozitia Romaniei.

„As fi dispus sa pun experienta mea la dispozitia Romaniei si am spus de multe ori ca daca vrea cineva sa profite de pe urma experientei mele, o fac cu tot dragul. M-am oferit sa particip la cursuri la universitati, m-am oferit pentru a-i ajuta pe tinerii de aici, dar momentan sunt doar vorbele si intentiile mele”, spunea profesorul Costa in interviul acordat ziarului „Adevarul”.

A surprins atunci romana perfecta, fara niciun accent german, vorbita de Serban Costa dupa 40 de ani petrecuti in Germania.

„Ca sa nu uit sa vorbesc in romana, mi-am jurat sa citesc in fiecare an macar o carte in limba romana. Si asa am facut!”, a venit explicatia medicului. Nicio universitate sau spital de stat nu au fost interesate de disponibilitatea profesorului Costa.

Au decis, insa, sa profite de dorinta medicului specializat in Germania de a se intoarce in Romania reprezentantii spitalului privat Premiere din Timisoara, spital din cadrul caruia fac parte medici care l-au adus periodic pe profesorul Costa la conferinte medicale in Romania.

Din acest an, Serban Costa va veni periodic la Timisoara pentru a consulta si opera paciente cu cancer la san, dar si pentru a construi, impreuna cu medicii de aici, un centru de tratament al cancerului la san. Este doar un prim pas pentru intoarcerea definitiva a medicului in Romania, Serban Costa incepand demersurile pentru recapatarea cetateniei romane, pierduta odata cu emigrarea din 1974.

„Sa fiu sincer, pentru mine nu este numai un efort. Este si o placere. De ani de zile caut un motiv sa vin in Romania si daca motivul este unul medical, e foarte bine.

Cred ca pot sa transfer ceea ce am invatat in Germania inspre Romania si sa va spun sincer ma simt foarte bine avand simtamantul acesta ca fac un bine”, a declarat medicul Serban Costa pentru „Adevarul”.

Centru de tratament al cancerului la san Profesorul romano-german sustine ca peste 90 la suta din cancerele la san pot fi vindecate, cu conditia ca boala sa fie descoperita in faza incipienta. Tocmai de aceea, sustine Serban Costa, e nevoie de un sistem bine organizat care sa le ajute pe femei sa descopere boala in timp util, iar pe medici sa o trateze.

„La ora actuala, pacientele din Romania se duc de la un medic la altul, sunt trimise fara un sistem oarecare si se pierde enorm de multa vreme si asta este valabil atat pentru paciente cat si pentru medic.

Trebuie sa existe un medic calauza, care stie ce are pacienta si stie unde trebuie trimisa. Eu doresc sa fac impreuna cu colegii de aici un centru de tratament al bolilor de san.

Cand spun ca vreau sa o fac cu colegii de aici, asta implica o grupa interdisciplinara pentru ca bolile de san nu pot fi tratate de o persoana si nici de o disciplina.

E vorba de o colaborare intensa si structurata intre radiologi, ginecologi, chirurgi, oncologi si foarte important, patologi. O asemenea echipa trebuie sa discute toate cazurile pentru a se lua o hotarare. Nu este foarte dificil sa formam o asemenea echipa.

Daca se formeaza o asemenea echipa si avem radiologi, oncologi, patologi supraspecializati si implinim anumite cerinte, un asemenea centru poate fi acreditat si acreditarea asta ar insemna doar ca dovedim ca ne miscam la nivelul standardelor europene, ceea ce nu este greu”, a declarat Serban Costa.

Specialistul in tratarea cancerului la san a explicat si care ar trebui sa fie pasii de urmat pentru ca boala sa fie tratata corespunzator.

„Aproape fiecare pacienta care vine la mine aici la spital vine cu un maldar de hartii, cu analize extrem de costisitoare care nu isi au rostul pentru ca trebuie pastrata o asa – numita cascada a diagnosticului.

Aici se incepe cu cea mai complexa investigatie. Multa lume are impresia ca daca e mai scumpa o investigatie cu atat e mai bine, ceea ce nu corespunde realitatii. Eu sunt de parere ca trebuie sa existe un medic caruia sa i se adreseze pacienta in primul rand.

Dupa parerea mea, medicul acesta trebuie sa fie medicul de familie. De aici, pacienta trebuie trimisa unui alt coleg care stie sa examineze sanul.

La ora actuala, nicio ramura a Medicinei nu se ocupa de examinarea sanului, ceea ce mie mi se pare scandalos pentru ca aceasta este cea mai frecventa forma de cancer la femei.

Este inadmisibil ca femeile sa fie lasate singure, de capul lor, sa nu stie ca de la o anumita varsta trebuie sa mearga la o mamografie, sa nu stie cum sa se palpeze ele insele si sa nu stie care sunt pasii urmatori”, a mai declarat medicul romano-german.

Leave a Reply