Cum să nu dormi niciodată! Poziții de somn care îți distrug sănătatea!

Un somn odihnitor este crucial pentru sănătatea, corpul şi mintea noastră deoarece ne petrecem o treime din viaşă dormind. Unui adult i se recomandă 7-8 ore de somn pe noapte, conform Fundaţiei Naţionale a Somnului, dar pentru mulţi adulţi este mai uşor de zis decât de făcut.

Dificultatea de a adormi variază de la a mânca sau a bea ceva nepotrivit până la poziţia în care ne odihnim.

„80% din populaţie o să se confrunte cu dureri de spate la un moment dat în viaţa lor şi se vor agravă din cauza poziţiei nepotrivite de a dormi”, spune Dr. Hooman Melamed, chirurg ortoped. Asta sugerează că poziţia corpului atunci când dormim agravează durerile de spate, de gât, de stomac şi chiar îmbătrânirea prematură. Medical Daily listează cele mai bune poziţii dar şi cele mai nepotrivite pentru un somn odihnitor şi un trup sănătos

Cel mai rău : Pe burtă.

Dormitul pe burtă nu este recomandat deoarece coloana ta se curbează accentuat şi nu suportă greutatea corpului tău. “Îţi forţează gătul să fie într-o poziţie strânsă, rotită şi îşi compromite circulaţia sângelui şi respiraţia”, spune Eisenstadt.

Această poziţie poate fi recomfortantă la început. Dar poate duce la dureri de spate, de gât, riduri şi sâni lăsaţi. Dormitul în această poziţie nu lasă gâtul şi umerii să fie aliniaţi şi din cauza aceasta apar durerile.

Poziţiile în care dormim dar şi tipul de saltea pe care îl deţinem joacă un rol important în menţinerea poziţiei corecte în timpul somnului. Dacă orice parte din corp se află sub presiunea, calitatea somnului scade drastic.O noapte odihnitoare înseamnă un mediu în care ne putem relaxa, o saltea bună şi un somn liniştit.

Cea mai bună poziţie: Culcat pe spate.

Dacă dormim pe spate este mult mai uşor pentru capul, gâtul şi coloana noastră să se alinieze şi să menţină o poziţie neutră. Nu există presiune sau curbe ale coloanei. „Cea mai bună poziţie în care coloana stă cum trebuie toată noaptea”, spune dr. Melamed.

De asemenea, dormitul în această poziţie sau stea-de-mare cum se mai numeşte, combate refluxul acidului gastric. Stomacul stă direct sub esofag şi nu permite ca substanţele digerate să urce.Însă această poziţie are şi un dezavantaj, deoarece favorizează sforăitul. În plus, dacă îţi pui braţele în sus se adaugă presiune mare pe umeri şi are ca rezultat durerea de a doua zi.

A doua cea mai bună: Pe o parte.

Dormitul pe o parte este benefic pentru pacienţii care au apnee de somn obstructivă, sforăie, au dureri de spate şi de gât, dar şi pentru gravide.

Vivian Eisendstadt, terapeut sfătuieşte:

Dacă vrei să dormi pe o parte, pune o pilotă destul de groasă sub capul tău, o mică pilotă sub burtă ca stomacul tău să nu se curbeze şi o a treia pilotă între picioare.

Ce semnificație are poziția în care dormi!

Studii recente au dovedit faptul că felul în care dormim spune totul despre noi: ce gândim, ce simțim, ce ne dorim. Faceți și dumneavoastră testul și convingeți-vă!

Psihologii au stabilit că există o legătură puternică între poziția pe care o adoptăm în somn și felul în care privim lumea. De fapt, oamenii de știință susțin că limbajul trupului (chiar adormit) nu minte niciodată.

Ce înseamnă mai exact poziția pe care o adopți în somn?

Subconștientul este cel care dictează limbajul corpului. Mintea noastră controlează felul în care comunicăm cu restul lumii prin intermediul cuvintelor, care ne oferă și posibilitatea să oferim intenționat informații false. Însă limbajul corpului nu poate fi “falsificat”. În consecință, gesturile și expresiile faciale spun mai multe despre noi decât propriile cuvinte.

Cele mai credibile informații despre cineva le poți obține când respectiva persoană doarme. În stare de trezie, avem doar control parțial asupra gesturilor și expresiilor noastre faciale. Când dormim, conștientul este inactiv, iar limbajul trupului este controlat exclusiv de subconștient.

Sigur că nu dormim în aceeași poziție toată noaptea.

Ne putem schimba poziția în somn de până la patruzeci de ori pe noapte, sau chiar și mai mult dacă ne simțim stresați de ceva în mod special. Fiecare dintre noi are o poziție “favorită” pe care o adoptă cu regularitate în somn.

Aceasta tinde să fie și poziția în care ne trezim dimineața (trezitul de ceasul deșteptător nu contează, dat fiind că acesta ne poate trezi în oricare dintre stadiile somnului).

Stabilește-ți poziția favorită în somn și verifică interpretarea.

Dormitul pe spate. Ca regulă generală, dormitul în această poziție înseamnă că vă simțiți destul de relaxat. E un semn de încredere și forță psihologică. Oamenii care dorm astfel sunt plini de încredere în sine în orice situație și sunt întotdeauna bucuroși să asimileze informații noi și să facă noi cunoștințe. Atenție, însă, încrederea în sine se poate transforma foarte ușor în aroganță, lucru indicat de împrăștierea mâinilor și picioarelor prin tot patul și de ocuparea de mult spațiu în timpul somnului.

Dormitul în poziție fetală. Aceasta este poziția primară, caracterizată de dormitul pe o parte cu picioarele strânse sub burtă și brațele înfășurate strâns în jurul corpului sau al păturii. Cei care dorm în această poziție ocupă de obicei doar un colț al patului și le place să doarmă lângă perete. Poziția ar indica faptul că persoana care o adoptă este timidă, ușor intimidabilă și nu îi plac confruntările fățișe. Astfel de oameni au nevoie de un “gardian”, de cineva care să aibă grijă de ei și să îi protejeze de provocările vieții.

Dormitul pe burtă. Poziția se caracterizează prin dormitul pe burtă îmbrățisând salteaua cu brațele. Ca regulă generală, în somn ne sprijinim cu brațele de pernă sau le ținem întinse de-a lungul corpului, cu picioarele, de asemenea, întinse. Cei care dorm predominant în această poziție sunt oameni cărora le place să preia conducerea și să își determine cursul propriei vieți. Cel mai adesea, acest gen de oameni nu suportă prea bine criticile, fiind convinși că doar propriile lor acțiuni și decizii sunt cele ”corecte”. Acastă poziție în somn mai indică încăpățânare și atenție la detalii.

Dormitul pe o parte. Această ultimă poziție în somn se caracterizează prin dormitul pe o parte, dar nu făcut ghem, ca în poziția fetală. Brațele și picioarele sunt întinse sau ușor îndoite. Spre deosebire de poziția fetală, în această poziție corpul pare mult mai relaxat. Oamenii care preferă să doarmă în această poziție au o minte analitică, sunt stabili și demni de încredere. Nu au nici o dificultate în a se adapta oricărei situații în viață și pot face față greutăților chiar fără a poseda o forță mentală extraordinară, sau alt gen de calități speciale.

Leave a Reply